İş hayatı günlük yaşantımızın büyük bir bölümüne sahiptir. Çalışırken geçirdiğimiz saatler iş hayatında oldukça fazladır ve hayatın her döneminde büyük bir öneme sahiptir.
Sahip olduğumuz iş, çoğu zaman toplumsal statümüzü, yaşam tarzımızı, hayattan aldığımız doyumu, çevremizdekilerle ve özellikle ailemizle geçirdiğimiz zamanı önemli ölçüde belirlemektedir.
İş hayatında stresle başa çıkabilmenin en önemli kriteri "yaptığınız işi sevmek ve onu en iyi şekilde yapmaktan geçer". Yaptığı işi sevmeyen insan o işi yaptığı sürece kendisini mutsuz veya huzursuz hissedebilir. Mesaisinin büyük çoğunluğunu baskı altında hissederek geçirir ve hem stres seviyesini yükseltir hem de verimli bir çalışma gerçekleştirememiş olur. Sürekli bu seviyede stres yaşamak ise uzun vadede kişinin sağlığını olumsuz olarak etkiler ve kişiyi istenmeyen sağlık problemleriyle karşı karşıya bırakabilir.
Stresten nasıl kurtulurum?
Stres; hayatımızın her noktasında bulunmaktadır. Evrimsel sürecimizin bir parçası olan stres, vücudumuzun olası tehtit, korku ve endişe anında ortaya çıkardığı bir etkendir. Seviyeli ve kontrollü olduğu taktirde kişinin gelişimini sağlar. Bu sebeple stresten tam anlamıyla kurtulmak ne yazık ki mümkün değildir.
Fakat stresi kontrol altına alabilmek ve stres seviyesini minimum seviyelere indirerek istenmeyen sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmayı önleyebiliriz.
Stresten kurtulmak için tavsiyeler;
1. Kendinize iyi bakın
- Çok ağır ve yoğun olmayacak şekilde fiziksel egzersiz yapmalısınız,
- Yüksek kafein içeren gıdaları tüketmemeli veya azaltmalısınız. Çay, kahve gibi içecekleri kısıtlamalı günde 2 bardaktan fazla tüketmemelisiniz.
- Sağlıklı beslenerek vücudunuzun dengesini korumalı, bağışıklık sisteminizi güçlendirmelisiniz.
- Günde en az 6-8 saat aralığında uyumalısınız. Uyku düzeninizi değiştirmemeli her gün aynı saatlerde uyuyup, aynı saatlerde uyanmalısınız.
2. İş hayatınızı ve sosyal hayatınızı birbirinden ayırın
- İşten çıkıp eve geldiğinizde "iş yerinde yaşanan, iş yerinde kalır" düşüncesini kendinize empoze edin.
- İş yerinde yaşadığınız sorunları aile bireylerinize yansıtmayın, onların kalbini kırmadan iyi geçinmeye gayret edin.
- Maddi imkansızlıklar dışında veya zorunlu durumlar dışında gerekmedikçe mesai saatleri dışında çalışmayın.
- Mesai saatleri dışında yalnızca kendinize ve çevrenizdeki insanlara vakit ayırmaya özen gösterin.
3. Kendinizi farklı alanlarda geliştirmeye çalışın
- İlgi alanlarınızda küçük değişiklikler yapın, örneğin klasik bir öneri olarak görünse de kitap okumuyorsanız sizin için ağır olmayan bir kitap edinin. Günün belirli saatlerinde 15-20 dakikalık okumalar yaparak kitap okumaya başlayın.
- Farklı alanlardaki yazı ve makaleleri okuyun, normal hayat görüşünüzün ve bildiklerinizin üzerine yeni konularda araştırmalar yapın. Bu yaptıklarınız hayata karşı olan bakış açınızı zamanla değiştirmenize yardımcı olacaktır.
4. İş arkadaşlarınızdan yardım isteyin
- İşle ilgili konularda karşılaştığınız tüm sorunları kendi başınıza halletmeye çalışmayın.
- Çözemediğiniz problemler için yardım istemekten çekinmeyin. İş hayatında insanlar yardımcı görünmeyi çok sever bu sebeple size yardım etmekten keyif alacaklardır.
- Fakat yardım istemeyi alışkanlık haline getirmeyin. Arada sırada yapılan yardım göze batmaz aksine sosyal ilişkileri olumlu etkiler fakat süreklilik haline geldiğinde iş arkadaşlarınız suistimal ettiğinizi düşünerek sizinle arasını kesebilir.
5. Planlı çalışma ve disiplin
- Tüm işlerinizi tek seferde bitirmeye çalışmayın. Gün içerisinde yapacağınız işleri zorluk seviyesine göre sıraya alın.
- Not alarak çalışın. Böylece yapacağınız işleri unutmaz ve geriye dönük konularla başa çıkmak zorunda kalmazsınız.
- Zorunlu olmadıkça elinizdeki işi bitirmeden başka bir işe geçmeyin. Bu hem dikkatinizi dağıtır hem de bir önceki işe olan konsantrasyonunuzun bozulmasına ve işin daha yavaş ilerlemesine sebep olur.
6. Hayır demeyi öğrenin!
- Hakim olmadığınız ve sizin alanınıza girmeyen konularda insanlara yardımcı olmaya çalışmayın. Eğer meslekte yeni değilseniz ve kendi alanınızda yeterince tecrübeye sahipseniz farklı çalışma alanlarına aklınızı vermek stres seviyenizin yükselmesine sebep olur.
- İkinci kez tekrar ediyoruz; "hayır demeyi öğrenin!" çünkü iş hayatında insanı en çok strese sokan konulardan birisi de hayır diyememektir.
- İş alanınıza girmeyen konularda kimsenin işini yapmak zorunda değilsiniz. Hayır dediğinizde insanlar size farklı bir gözle bakmayacak. Yalnızca aranızda bir seviye belirlemiş olacaksınız ve sonrasında yaşayacağınız stres kaynaklarına engel olmuş olacaksınız.
7. Uzman desteği alın
Stres tek başına kontrol altına alması çok zor bir meseledir. Eğer yeterince çabaladığınızı fakat stres seviyenizi kontrol altına alamadığınızı düşünüyorsanız seanslara katılmayı ve terapi almayı deneyin.
Uzman desteği alınarak uygulanan yöntemler en olumlu sonucu vermektedir.